De bruiloft - Dorothy West
Verschenen bij uitgeverij Cossee, 2023
Op het eiland Martha’s Vineyard, voor de kust van Massachusetts, ligt ‘het Ovaal’: een pittoresk parkje omringd door vakantiehuizen, waar elke zomer een hechte zwarte gemeenschap samenkomt. Het is 1953. Morgen trouwt Shelby Coles, de oogappel van een van de voornaamste families, met Meade, een witte jazzmuzikant uit New York. In het Ovaal hecht men aan kleur en status. Waarom Shelby, die had kunnen kiezen uit een zee van begerenswaardige mannen met de juiste kleur en achtergrond, haar leven vergooit aan een witte man zonder naam of aanzien, begrijpt niemand.
In elegant en ontroerend proza vertelt Dorothy West hoe Shelby’s voorouders zich hebben geprobeerd vrij te vechten van de ketenen van klasse en ras. Op fijngevoelige wijze verweeft West verleden en heden, Noord en Zuid, zwart en wit. Zo legt ze gaandeweg bloot hoe de keuzes van de familie Coles in elke volgende generatie doorwerken tot de dag van Shelby’s bruiloft, waarop ze zich realiseert hoezeer de ballast van haar familie haar eigen leven beïnvloedt.
Recensies:
“Wests proza is soepel en veelzijdig; vaak lichtvoetig en ironisch, soms niet-onprettig archaïsch en doortrokken van het soort lyriek dat een stem doet klinken ‘als een cello, een fluit, een donderslag.!”
Dirk-Jan Arensman in Het Parool
“Een weergaloos boek, ik vond het echt een ontdekking. Anna Helmers-Dieleman heeft het ook ongelofelijk goed vertaald, en ook lekker vrij taalgebruik, (…) geen gedoe.”
Lidewijde Paris in de boekenrubriek van Nieuwsweekend op NPO radio 1
“Na dertig jaar is De bruiloft van Dorothy West vertaald, en dat is maar goed ook. In deze fascinerende roman neemt de auteur haar lezers mee terug in haar familiegeschiedenis, beginnend bij de afschaffing van de slavernij.”
Alies Uilen in De Volkskrant
“In zulke mooie zinnen dat je ze vaak meteen opnieuw wilt lezen, met prachtige beeldspraak, maar soms ook ineens fel en hard of sarcastisch schrijft Dorothy West haar verhaal over racisme en rangen en standen. Zonder enige sentimentaliteit of verbloeming van de realiteit laat ze haar personages hun levens leiden en hun inzichten groeien, tegen de klippen op.”
Janny Wildemast van Vrouwenbibliotheek Utrecht